Mélykút
Mélykút
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélykút hírei
 
Korrepetálás online

Korrepetálás 

 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Itt megrendelheted
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Innen levelezhetsz
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szálláshely

A Zöldfa Vendégház 

6449 Mélykút, Zöldfa u. 24.
 

Telefon: +36 70 313 2929

Zöldfa vendégház

 

Más szálláshelyek Bácsalmáson (11km) illetve Jánoshalmán (13 km) léteznek

 
Hunvista

 webes keresés

 

WYW kereső
 
számláló

 

 

 

Free counter and web stats

 

Culture and Art Other

 

Cellphones
Free Phones

melykut.gportal.hu

 
AKTUÁLIS HÍREK

 Munkanélküliség

 

 

Mélykúton a munkaképes lakosságra vonatkoztatva 50-60 %-os a munkanélküliek aránya.

  

     

 
Hirdetés
 
Rádió+ TV magyarul

http://magyarportal.hu

Mulatós zene a következő helyeken :

Vasárnapi Vígadó Minden vasárnap este 7-től. Müsorvezetők:

Dukai István

Seffer Róbert

 

 Rádiólakodalom  Mindennap illetve élőben

minden szombaton

17 órától 20 óráig

Műsorvezető: Pálfi József

 Pacsirta Rádió Szaján

 

 

 
Mélykút a térképen
mijo's map homepage
 
Mélykút időjárása

 
Mélykútiak társalgója
Valamikor és jelenleg és Mélykúton élők társalgója nem Mélykútiaknak is.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
google
 
Linktar

Powered by RankDirectory.org

 
Időjárás
15 napos idojárásjelentés
 
Melykut (english)

          LEGEND OF MELYKUT

The village Legend  that some forests in this area were. The forest deer, deer lived. The hunters followed up when the deer came out of today's village in the middle, where a deep well, water well  found. From well named after this place.

The foundation said shows that the center of the village found a water source, which was built in a bath.

 
Impresszum

Szerkeszti:Mikó József

 

József Mikó

Névjegy létrehozása

 
KÉMIA

Kémia

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Mélykút-helytörténet

Mélykút

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Webkamerák
 
Helytörténet
Helytörténet : Utcanevek Mélykúton

Utcanevek Mélykúton

mijo  2007.03.02. 22:27

Novok Rostás László A község a 18. században a többszörös pusztulás után újjászületett. Mivel a pusz¬tulás teljes volt, új lakói mindent elölről kezdhettek. A letelepedéskor ki kellett alakíta¬ni a falu arculatát. Az első házakat minden településrendezési szempont nélkül egysze¬rűen csak egymás mellé építették úgy, ahogyan azt a szomszédok által elfoglalt terület és a házak előtti út iránya megengedte. SZERKESZTÉS FPLYAMATBAN

Először a Nagytó környéke, a Tópart közvetlen körzete épült ki, majd a letelepü­lők számának növekedésével újabb és újabb házak épültek, újabb és újabb utcák nyíl­tak. A később épülő utcákban egyre inkább megfigyelhető a rendezettségre való törek­vés. Az utcák nevet is kapnak. A „keresztapa" mindenütt a lakosság. A névadók találó­an, szellemesen keresztelik el utcájukat. Az utcaneveket az államhatalom (a kor közi­gazgatása) is átveszi. A lakosságra nem kell tehát ráerőszakolni utcájuk nevét. Ezeket használóik alkották, ezért tartósnak is bizonyultak. Minden utcanév kifejezett valami jellegzetességet, ami a falura, az utcára vonatkozott. Mélykútnak 1823-ban 12 utcája van. Ezek: Új u., Nagy u., Kiss u., Templom u., Köröszt u., Posta u., Görbe u., Iskola u., Plébánia u., Hangos u., Posta sora, Borbél u. A házakat itt is folyamatosan sorszá­mozzák, 547 házszám létezik akkor. A falu lélekszáma: 3987. (Conscriptio Animarium Mélykutiensium Anno 1823.) A falutól idegen elemek nem kerültek a 18-19. században az utcanevek közé. Nem található semmiféle történelmi név, nem kaptak utcát az Osztrák-Magyar Monarchia idején a Habsburgok, nem neveztek el Mélykúton utcát, teret az 1920-as, 1930-as évek hazai és külföldi hatalmasságairól sem. (Utóbbi alól kivétel: Marschall Ferenc fm. miniszter.)

A névadásban 1945 után jött a fordulat. Kezdetben még nemzeti keretek között több névváltoztatásra került sor, majd 1948 után mindent elsöprő erővel hódít teret magának a munkásmozgalom, az „internacionalizmus".

A régi utcanevek típusai Mélykúton

1.  Az utca nevében tükröződik az utca mérete: Nagy utca, Szűk utca, Nagyhangos,
Kishangos. (Szélesebb, ill. keskenyebb utca. Az egyik oldalról a másikra nagy ill. kis
hangon - hangosan - kellett átszólni, hogy a túloldaliak meghallják.)

2.   A névadó az utcában (az utca végén, elején) egy-egy sokak által ismert
közintézmény, hivatal, esetleg az utcában élő közismert család, személy: Templom utca,
Posta utca, Szegényház utca, Köcsögmalom utca, Kálvária sor, Lénárdfalu, Móric köz,
Beszédes köz

3.       A név az utca fekvésére, irányára utal: Halasi utca, Pesti utca, Szabadkai utca

4.   Az ember és a természet kapcsolatára utaló utcanevek: Tópart, Zöldfa utca, Galamb utca, Rigó utca, Gunaras

 

                                  2. A Petöfi-tér, 1960 (TJM 17.927)

elismerhető azonban a két elem ezekben az összetételekben is: Lénárdfalu, Újfalu, apkucó, Kishangos, Nagyhangos, Tópart.

Új szemlélettel, új tartalommal új utcanevek jelennek meg 1945 után.

1. Hangsúlyosan jelentkezik a történelmi múlt, s felvillan a „történelmi jelen" is. A irténelmi mondavilágot idézi az Attila utca, a Botond utca. Az Árpád-ház tagjairól is ;veznek el utcákat: Árpád utca, Szent Imre utca, Szent László utca, Szent Margit tér. A 5., a 17. század kiemelkedő személyiségeire emlékező utcák: Hunyadi János utca, látyás király utca, Kinizsi Pál utca, Zrínyi Miklós utca. A Rákóczi-szabadság-harc lejére két utca emlékeztet: Rákóczi Ferenc utca, Bercsényi Miklós utca. Utcát kaptak a :formkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagyjai: Széchenyi István utca, ölcsey Ferenc utca, Táncsics Mihály utca, Kossuth Lajos utca, Damjanich János utca, örgei Artúr tér, Bem József tér, Honvéd utca, Deák Ferenc utca. A dualizmus korát az ötvös József utca idézi. Befurakodik a „történelmi" jelen: A Tópartból Szabadság tér sz. A Felszabadulás utca 1944. október 22-re, a szovjetek megjelenésé-re utal. A raktorosok útja a közeli Gépállomáshoz vezet.

2.        Nagy íróink, költőink, a művészeti élet közismert kiválóságai is helyet kapnak, óképpen azok, akikben biztosak a neveket kiválasztók. Utcát (teret) kap Petőfi Sándor, örösmarty Mihály, Madách Imre, Ady Endre, Tóth Kálmán, Munkácsy Mihály, Dankó :sta.

3.        Feltűnik néhány jellegtelen, kétes tartalmú utcanév is: Vezér utca (Ki a vezér, ;etleg a Vezér kit, hová vezet?); Világos utca (Széles, napfényes és ezért világos? alán 1849. augusztus 13-ra emlékeztet?); Vas utca (Kicsoda ez a Vas? Attól gyanús, )gy nem lehet tudni kicsoda.)

A névadásban újabb fordulatra 1948 (majd 1956) után kerül sor. 1. Az ember és a természet kapcsolatát most is idézi néhány utcanév: Pacsirta utca, igó utca, Zöldfa utca Galamb utca, Rigó utca, Gunaras

 

                                                         

2.       „Megszépült" néhány utcanév: Szeretetház utca lesz a Szegényház utcából. (Miért e változás? Megszűnt talán a szegénység? Az ugyan nem, csupán a mindenkiről „gondoskodó" pártállam idején nem illett szólni róla.) A névadásnak itt sem szakad vége. A Szeretetház kifejezés kicsit operett-szagú, ezért ezt is elvetették, s jött az új névadó, Sallai Imre; Mező Imre utca lesz az Oncsa sorból (A 30-as évek szociálpoli­tikájára nem lehet emlékeztetni az utókort.); Világos utca lesz a Vendel közből, Zrínyi' utca az Orbán utcából. (A pártállam a védőszenteket is eltávolítja.)

3.       Eltűntek azok az utcanevek, amelyek éppen a község arculatát adták meg, jel­legzetes hangulatuk volt: Tópart, Sárkány utca, Pipa utca, Szűk utca, Gányö sor, Kishangos, Nagyhangos.

4.   A történelmi személynevek egy része megmarad, de eltűnnek közülük az Árpád-házi szentek. Nincs többé Szent Imre utca, Szent László utca, Szent Margit tér.

(SjElindul „világot megváltó" útjára a munkásmozgalom. Utcát kap Lenin (először csak a falu szélén, később a központban), Kun Béla, Zalka Máté, Hámán Kató, Sallai Imre, Mező Imre, Rózsa Ferenc.

(a/Megjelennek a „szocialista realista" jellegű utcanevek is: Felszabadulás útja, Traktorosok útja, Május 1. utca, Béke tér, Szabadság tér.

Nem kapott utcát Mélykúton, pedig kötődései, kapcsolatai, tevékenysége alapján kaphatott volna: Fenyő Miksa (A Nyugat című folyóirat mélykúti születésű alapítója.); Szvetnik Joachim (A mélykúti születésű nemzetközi hírű ötvösművész, az Iparművé­szeti Múzeum förestaurátora, a Szent Korona szakértője, a korona egyik azonosítója.); a két világháború mártírjai, hősei általában is, de konkrétan is.; Dr. Terézhalmi Géza körzeti orvos. (Évtizedekig vigyázott a mélykútiak egészségére. A szegények, a nép or­vosa volt.); Drégely Kálmán tanító (Évtizedekig meghatározó személyisége volt a falu kulturális életének.); Szent István, az államalapító, az egyházszervező király. Tomori Pál kalocsai érsek, a török elleni küzdelmek egyik hőse (Mélykút az ő egyházmegye-

 

 

4. A Rákóczy utca az Általános Iskolánál, 1978 (TJM 15.494)

jéhez tartozott.); Vak Bottyán (1705-ben Mélykút szabadítója volt, Baján született.); Budai Géza (a nemrég elhunyt testnevelő tanár).

A Szabadkai utcából Mátyás király utca lett. (A tudatból így is ki lehet radírozni a múltat.) Ez az utca Szabadkával kötötte össze a községet, csupán a trianoni béke szün­tette meg a két település kapcsolatait. Emlékét őrizhetné utcanév ma is. Mátyás királyt természetesen nem kell száműzni, több utca is névadóra vár. A Hunyadiakat Szilágyi Erzsébet is képviselhetné.

Mélykút lakosságának túlnyomó többsége kapcsolódik a földműveléshez, az állat­tenyésztéshez. Alig van utcája, amely erre utalna. Van egy Malom utcánk, s egy szocreál ízű Traktorosok útja. Nincs Mélykútnak olyan parasztgazdasága, amely nem termelt volna bánkúti búzát, nincs olyan szőlősor a környékünkön, amely nem kapcsolódna valamilyen módon nagy szőlőnemesítőinkhez (Kocsis Pál, Matthiász János). Mélykútnak a háború előtt országos hírű állat-, gabona- és kirakodóvásárai voltak. A búcsú idején ma is megkétszereződik a lakosság létszáma. Mindezek a névadásra is alkalmat kínálnak.

Kulturális, egészségügyi intézményeink szürkén, névtelenül, szerényen húzódnak meg munkaterületünkön. Volt pedig Szent Anna Gyógyszertárunk. Mai utóda csak Gyógyszertár. Szent Annát sem kellene száműznünk. Ő Mária anyja, a belterületi templom névadójának, Joachimnak felesége. Sok évszázadon át az asszonynép sok ügyében, bajában patrónájaként tisztelte. Névadóra vár az iskola, a könyvtár, a művelődési ház, a sportcsarnok, a központi orvosi rendelő is. Választók van, csak dönteni kell.

A falu az utóbbi évtizedekben új utcákkal is bővült. Ezek közül néhánynak még nincs neve. Utcaneveket vár Öregmajor is. Az ott lakók maguk között már megkülönböztetik egymástól utcáikat. Névadásuk szellemes, kifejező, egy része hivatalossá is tehető.

A nagyközség képviselőtestülete napirendre tűzte a közterületi elnevezések felül­vizsgálatát. Felelősséggel készül a döntésre. Törekvése egybeesik a faluját szerető, a hagyományokat őrizni akaró lakosság akaratával. Két közterület - a Tópart és a Szent László utca - lakossági kezdeményezésre már visszanyerte régi nevét.

Arra vár most a község, hogy képviselőtestülete az utcanevekben kifejeződő helyi hagyományokat megőrzi, egyúttal az elmúlt évtizedek tévedéseiből származó idegen tartalmú utcaneveket megszünteti.

A településfejlődés természetes folyamatainak eredményeképpen kialakult utca­nevek első céltudatos megváltoztatására a második világháború után került sor. 1945-től újak keletkeztek, az utcanevek átfogó átrendezésére azonban 1948-ban vállalkozott az akkori elöljáróság. Belügyminiszteri rendelkezést követve 1948. április 23-án hozta meg döntését a helyi hatalom. Az utcanevek újabb átfogalmazása a rendszerváltást követően, 1991. február 14-én történt meg.


 

1948 előtt Sári Gyula köz Régi postaköz Kiss Kálmán köz Köcsögmalom sor Nagykertek Mezítlábas köz Békás


 

1948-tól Ady Endre utca Arany János utca Árpád utca Attila utca

Béke utca Göraei tér


 

1991-től

1.            Ady Endre utca

2.            Arany János utca

3.            Árpád utca

4.            Attila utca"

5.            Bartók Béla utca

6.            Béke utca

7.            Bem tér


 

Tükör utca

Király Pál köze (Kutyaszorító

Sárkány utca

Beszédes (Gyula) köz

Retyegtető

Jakity sor

Kereszt utca

(Herések: nem utcanév!)

Galamb utca

Korsós köz

(Vasúti) Kertek alja

Posta utca

Kálvária sor

Gunaras

(Herések)

Pipa utca

Stibnk köz

Nagykertek

Papkucó

Vasúti utca

Rajmond köz

Lénárfalu

Halasi országút

Kishangos

(Herések)

Nagygyöp

Szabadkai utca

Oncsa telep (sor)

(Herések)

Régitemetö (Öregtemető) utca


Bercsényi utca )    Botond utca Sárkány utca Dankó Pista utca Deák Ferenc utca Dózsa György út Eötvös József utca Újfalu, Újház Galamb utca Hámán Kató utca Honvéd utca Hunyadi János utca Jánoshalmi út Lenin utca (Herések) Kinizsi utca Kis utca

Kístemplom utca Kossuth Lajos utca Kölcsey Ferenc utca Lénárd utca Madách Imre utca Magyar utca Újfalu, Újház Malom utca Mátyás király utca Szent Imre utca Újfalu, Újház Munkácsy Mihály utca


8.            Bercsényi utca

9.     Botond utca

10.       Damjanich utca

11.       Dankó Pista utca

12.       Deák Ferenc utca

13.       Dózsa György út

14.       Eötvös József utca

15.       Felszabadulás utca

16.       Galamb utca

17.       Hámán Kató utca

18.       Honvéd utca

19.       Hunyadi János utca

20.       Jánoshalmi út

21.  Jókai utca

22.       Kandó Kálmán utca

23.       Kinizsi utca

24.  Kis utca

25.       Kisfaludy utca

26.       Kistemplom utca

27.  Kossuth Lajos utca

28.  Kölcsey Ferenc utca

29.  Lénárd utca

30.  Madách Imre utca

31.       Magyar utca

32.  Május 1. utca

33.  Malom utca

34.       Mátyás király utca

35.  Mező Imre utca

36.  Mikszáth Kálmán utca

37.  Munkácsy Mihály utca

186


Novok Rostás László


 

 


 

Nagy utca

Nagyhangos

Pesti utca

Templom tér (Piac tér)

Halasi út

Rigó utca

Gőzmalom köz

Szegényház köz

Galamb utca

Gányó sor Marschall telep

Szűk utca

Galamb utca Templom utca Tópart

Kovács pék köze, majd Csirkés köz

(Herések)

Új utca

Lénárfalu

Bircsák Mátyás köz, majd Nagykertek

Nagy köz, ill. Vendel köz

Móricz köz

Újfalu

Zöldfa utca

Orbán utca


Nagy utca

Petőfi utca

Pesti utca

Szentháromság tér

Rákóczi út

Rigó utca

Rózsa utca

Szeretetház utca

Szent Margit tér

Széchenyi István utca Széchenyi István utca

Szent László, majd Kun Béla utca

Táncsics Mihály utca

Templom utca

Szabadság tér, majd Lenin tér

Tóth Kálmán utca

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.05.10. 21:01
2010.04.11. 22:28
2010.04.05. 22:40
2010.04.05. 20:32
2010.04.05. 20:28
Friss hozzászólások
 
Pontos helyi idő
 
Látogatók
Indulás: 2004-04-28
 
Mélykút rövid története

 EREDETMONDA

A község eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok amikor a szarvasok nyomát követték jutottak el a mai község közepére, ahol egy mély jó, vizű kútra bukkantak. Erről a kútról nevezték el ezt a helyet.

A mondának alapját igazolja, hogy a község központjában egy bővízű forrásra bukkantak, amelyre egy fürdőt építettek

 

 
Gazdarovat

TŐZSDEI HÍREK KLikk

AKG Pontozás

AKG Millárdok-

tól estek el a

xsaládi gazdaságok

 
Linkek

Mélykút információs és közösségi lapja

Mélykúti Gazdakör

Mélykút helyi rendeletek,civilszervezetek

Képeslap küldő

Mélykúti képeslapküldő

Önkormányzati tájékoztató-Mélykút

BÁCSKA- ma

 

 
Szótárak
Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Encyclopedia
Wikipedia
Periodicals
Literature
Other languages:
by:
 
Add a startlaphoz
Add a Startlaphoz
 
google amalytics
 
Értékelés
Lezárt szavazások
 
Elegendő információt talál ezen az oldalon?
Lezárt szavazások
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség