Mélykút
Mélykút
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélykút hírei
 
Korrepetálás online

Korrepetálás 

 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Itt megrendelheted
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Innen levelezhetsz
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szálláshely

A Zöldfa Vendégház 

6449 Mélykút, Zöldfa u. 24.
 

Telefon: +36 70 313 2929

Zöldfa vendégház

 

Más szálláshelyek Bácsalmáson (11km) illetve Jánoshalmán (13 km) léteznek

 
Hunvista

 webes keresés

 

WYW kereső
 
számláló

 

 

 

Free counter and web stats

 

Culture and Art Other

 

Cellphones
Free Phones

melykut.gportal.hu

 
AKTUÁLIS HÍREK

 Munkanélküliség

 

 

Mélykúton a munkaképes lakosságra vonatkoztatva 50-60 %-os a munkanélküliek aránya.

  

     

 
Hirdetés
 
Rádió+ TV magyarul

http://magyarportal.hu

Mulatós zene a következő helyeken :

Vasárnapi Vígadó Minden vasárnap este 7-től. Müsorvezetők:

Dukai István

Seffer Róbert

 

 Rádiólakodalom  Mindennap illetve élőben

minden szombaton

17 órától 20 óráig

Műsorvezető: Pálfi József

 Pacsirta Rádió Szaján

 

 

 
Mélykút a térképen
mijo's map homepage
 
Mélykút időjárása

 
Mélykútiak társalgója
Valamikor és jelenleg és Mélykúton élők társalgója nem Mélykútiaknak is.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
google
 
Linktar

Powered by RankDirectory.org

 
Időjárás
15 napos idojárásjelentés
 
Melykut (english)

          LEGEND OF MELYKUT

The village Legend  that some forests in this area were. The forest deer, deer lived. The hunters followed up when the deer came out of today's village in the middle, where a deep well, water well  found. From well named after this place.

The foundation said shows that the center of the village found a water source, which was built in a bath.

 
Impresszum

Szerkeszti:Mikó József

 

József Mikó

Névjegy létrehozása

 
KÉMIA

Kémia

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Mélykút-helytörténet

Mélykút

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Webkamerák
 
Helytörténet
Helytörténet : Mélykút 18. század

Mélykút 18. század

mijo  2009.10.08. 23:11

Mélykútról

 

A messzi történelem rövid áttekintése után elérkeztünk

oda, hogy Tompapuszta helyett immár Tompa

nevű lakott helyről értekezhetünk. Előbb a

zonban nézzünk be a pusztába, amely

Szabadka város legnagyobb külterülete

(34-35000 katasztrális hold) volt, és

amely részekre szakadva lassan

elveszítette egységes történelmi nevét

 

 

 

 


Tompapuszta határai a térképen északról keletre s tovább délre, majd nyugatra haladva: Kisszállás, az Orczy-birtok, Balotaszállás, Szeged-Átokháza, Kishorgos, délen maga a város körötte a már önálló nevet szerzett Radonovácz, Majsai szőlők, a Buckai és a Halasi szőlők (egykor maguk is Tompapuszta részei), Kelebiapuszta, közelebbről a Redl-birtok, végül pedig Mélykútpuszta.

Az így körülhatárolt területen a legmagasabb tengerszint feletti pontok (dombok) legfeljebb 133-136 méteresek. A mai Tompához tartozó ún. Körös-oldalon volt/van a Rohodának nevezett 133 méter magas halom, amelyről feltételezik, hogy ősi hun temetkezőhely volt.2

A terület általánosságban északról déli irányba lejt, és 1-9 méter vastagságban háromféle (értsd: minőségű) homokkal borított. Az ún. futóhomok 5-10 méter magas dűnéket alkotott a puszta egyes részein. (Később ilyen sivár területen vert gyökeret a mai Kelebia.) A sárga homok termőereje ennél valamivel jobb, alkalmas erdők és szőlőkultúra telepítésére. A fekete homokot jó szántóföldi termőtalajnak tartják, de ebből inkább csak az egykori puszta északnyugati csücskében van. Azon a környéken, ahol - nyilván nem véletlenül - a kunyhók, házak sűrűsödni kezdtek és a későbbi lakott hely kialakult. Máskülönben a pusztában jobbára csak egymástól látótávolságon kívül maradó tanyák, vagy ahogy Bácskában nevezik, szállások találhatók. Igazán jól termő fekete földek Szabadka várostól délre vannak.

A rideg állattartás után, de még a jelentősebb szántóföldi gazdálkodás kezdete előtt, vagy azzal egy időben, királyi rendeletre, átgondolt terv alapján a futóhomokot megkötő erdőket telepítenek (1768). Ilyen erdők vannak a Körösérnél, Csesztiszárban és másutt. 1869-re már 8013 katasztrális holdon. Alighanem ebben az időben született a sáskalaposi erdő is, amelynek eredeti, történelmi neve Sáskalápos. A zsdrálói, deszkási, radonováczi, olfási erdőkben és más kisebb területeken honos volt a tölgyfa. A vizenyősebb területeken sok-sok fűzfa, másutt sok akácfa és fekete fenyő van, de már akkoriban megjelent az ültetett kanadai nyárfa is. A város első erdészét Beisernek hívták. A keresztneve ismeretlen.

A szántóföldi termelésben, egy 1748-ban történt adóösszeírás szerint a búza, az árpa és a zab volt uralkodó. Egy évszázaddal később már kukorica, burgonya és bab is szerepel az adóíveken.

 

A Tombay Wirtshaus

A puszta északnyugati sarkában talált, földművelésre legalkalmasabb területek közelében lassan gyülekeztek a szállási népek. Elsősorban a várostól bérbe vehető szántók és a közeli uradalmak csábították a letelepedőket. Egy 1782-85 körüli osztrák katonai térképen két út kereszteződésében (körülbelül ez lehet a mai Kiskunhalas-Szabadka és a Szeged-Baja út egykori nyomvonala) „Tombay Wirtshaus" néven útszéli korcsmát és gémeskutat jelöl a kartográfus.

A térképhez csatolt német nyelvű magyarázat viszonylag pontosan, 8 fontos hadászati kérdésre adott válaszban írja le a „Tompay Wirtshaus" környékét. Eszerint a hely Mélykúttól 3,5, Halastól 5,5 óra járásra fekszik. Szállásul szolgáló lakóház nincs a környéken, az utak minősége pocsék, homokos. Említik a „Popit Halom Tombay" nevű homokdűnés, dombos tájat - mint feltétlen elkerülendőt. A térképíró egyáltalán nem tartja véletlennek, hogy a környéket „Teüffels Schanze"-nak, szabad magyar fordításban az ördög sáncának nevezik.

A korai magyar falvak nagy részéről tudjuk, hogy általában forgalmasabb utak kereszteződésénél, úti csárdák vagy bővizű kút környékén települtek. Így valamelyest igazolható a lakosság itteni koncentrálódása is. Esetünkben ez aligha jelentett többet néhány, a pusztai szállásokhoz képest egymáshoz közelebb épült háznál. Milyenek voltak ezek a házak?

A török hódoltságból ismert félig földbe vájt kunyhókat lassan fölváltották a föld feletti, zsupszalma- vagy nádtetős épületek. Tégla és kő nem lévén, általában úgynevezett vert falú házakat építettek. Ehhez csupán fa, vessző, sár, szalma vagy nád kellett.

A helyiségek száma eleinte leginkább csak egy. Később ún. egysoros rendben (konyha, szoba, gazdasági helyiség, istálló, árnyékszék, disznóól, tyúkól), mondhatni egy tető alatt épültek a porták.

Tompáról mint számon tartott, pusztai lakott helyről (a középkorban ismert, majd elveszett falu után) 1776-ban tudunk ismét. És ez egy -Szabadka mezőváros és Bács-Bodrog vármegye között kialakult - vitának köszönhető.

Szabadka, mint arról már szó esett, hosszú küzdelmet folytatott a „szabad király város" rang elnyeréséért. A rang együtt járt volna a vármegye alóli felszabadulással. Ahogy ez másutt is, máskor is előfordult már, a vármegye rendre begáncsol, nem akarván fennhatósága alól kiengedni a hatalmas határral rendelkező, gazdag és virágzó várost. A királyi kamarával történő levelezésükben megfogalmaznak egy, pontosabban egy újabb feltételt, miszerint: „a vármegye azt kívánja, hogy a leendő privilégiumban a város Tompapusztának telepítésére köteleztessék, valamint arra, hogy a vármegyei tiszteknek ott előfogatot adni tartozzék".

Az előfogattartás fontos kötelessége volt a nagyobb (persze a kornak megfelelően nagyobb) településeknek. Ezen fogatok szolgáltak arra, hogy a vármegyei tisztségviselőket, esetenként a katonaságot egyik helyről (állomásról) a másikra fuvarozzák. Általában egynapi járásra voltak egymástól az előfogatok tartására kötelezett helységek, s így hálózták be az egész országot.

 

Vita a vármegyével

Szabadka tanácsa nagyon akarta a szabad királyi város privilégiumait, de Tompa betelepítését legalább ennyire nem. Két évig nem is válaszoltak a vármegye kívánságára, majd egy sürgetésre 1778 májusában megindokolták a hallgatásba burkolt tagadást: „a közjó nem kívánja, hogy ott (ti. Tompán) falu legyen, mert a távolság a várostól (ti. Szabadkától) Mély-kútig (ti. ahol már vannak előfogatok) és onnan Halasig csak egy-egy állomás, és jobb is onnan (ti. Mélykútról) Halas felé utazni, úgy hogy sem a katonai szállítások, sem a vármegyei tisztek nem késleltetnek, ha arra veszik útjokat. Ellenben a nagy puszta és legelő a békében s kivált a háborúban szükséges marha tenyésztésére kell".

Az elutasítás mögött nyilván az áll, hogy a „szabad és királyi" rangra áhítozó város nem akarta Tompa gyéren bár, de mégiscsak lakott helyet és annak határát kihasítani saját testéből, s önálló faluként hátrahagyni a vármegye birtokában és szolgálatára. Ezzel azonban menthetetlenül késleltette a nevezett földrajzi hely fejlődését. Az ugyanekkor, ugyanilyen vármegyei kérésre faluvá növesztett (ezzel előfogatok kiállítására kötelezett) Csantavér és Bajmok ugyanis láthatóan gyors fejlődésnek indult. 1786-ban, tehát alig tíz év múltán Csantavéren már 141 telkes gazda, 19 házas zsellér, 39 nincstelen volt, és összesen 160 ház állott. Az így létrejött falunak volt plébánosa, tanítója, sekrestyése, mészárszéke, saját közlegelője, sőt pecsétje is (a körirat: Sig. Poss. Csantavir 1783). Ehhez képest Tompán száz év múlva is csak egy sor ház állt, amint egy 1855-56-ban megrajzolt katonai térkép bizonyítja. Ugyanerről a térképről olvashatjuk le, hogy szükség esetén Mélykúton 800 katona és 1000 ló, (ez kissé túlzásnak tűnik), Felső-Kelebián (Ciframajorban és Imremajorban) összesen 35 katona és 35 ló szállásolható el. Ezzel szemben mint lehetséges szálláshely Tompa település meg sem említtetik.3

De vajon mivel indokolta Szabadka Tompa lakott hely faluvá növesztésének elutasítását? „Ha falu lenne belőle - szól az ellenérv -, a marhaállományt össze kellene vonni és magánföldeken tartani s itt megfelelő, sokkal nagyobb kutakat készíteni, mert meglehet, hogy 3 nap alatt sem gyülekezik össze annyi víz, amennyire a marháknak egy napra szükséges, ez pedig homokos talajban igen nagy nehézség volna. A földnek ilyen természete miatt legelőt, nádasokat, mocsárokat lehet benne találni: azonban sem kaszálókra, még kevésbé szántóföldre nem valók, s az ide telepített falu sehogyan sem tudna megélni."

Érvként hozták szóba, hogy a sajnálatos Orczy-pörben a város amúgy is elvesztette Tompapuszta északi felét, és az újabb területcsonkítást már végképp nem kívánják. Ez utóbbi érv talán világosabbá teszi, hogy Szabadka miért is ragaszkodott ahhoz, hogy a vármegyei tisztségviselők, katonák és egyáltalán a Szabadka-Halas között utazók a már települt Mélykúton, és ne a leendő Tompán cseréljenek lovakat.

A tompai határrész ilyetén való megtartása bizonyosan késleltette, ám megakadályozni azért nem tudta a spontán betelepült terület fejlődését. Később ezt már nem is akarta a város. Ellenkezőleg, támogatta.

 

A Katonaföldek

Legközelebb az 1848-49-es szabadságharc idején „írják" a mai Tompa önálló történelmét. Az úgymond rácok szenttamási lázadása után, egészen pontosan 1848. december 9-én a zombori hadfogó parancsnokság levélben érdeklődik: hogy áll Szabadkán az újoncállítás? A válasz: „a városunkra kivetett 528 újoncból Szegeden valósággal besorozott 298 újoncot állítottunk ki. Így még 230-nak kiállítása vagyon hátra, mely számnak kiállításával a toborzást 1849. január 15-ig folytatni kívánjuk, és a még hiányzandók kiállításául pedig a sorshúzást január 16-ra tűzzük ki".

Ezúttal nem részletezzük a bácskai, közelebbről a Szenttamás községbeli szerbek, sőt általában is a szerbség és a magyar szabadságharc viszonyát. Elégedjünk meg annyival, hogy katasztrofálisan rossz volt. Brutális eseményekről is tud a történetírás.

Nézzük inkább a katonaállítás (újoncfogás) részleteit. Nos, az újoncoknak fogadási díjul 100 pengő forintot adtak, amiből azonnal kifizettek 10 pengő forintot, 90-et pedig az eskütétel utánra ígértek. A pénzt a városnak kellett előteremteni. Ezért minden eddig fizetett adóforintra 20 krajcár rendkívüli adót tettek. Számolván azonban arra, hogy a lakosság nem lesz lelkes ezt befizetni, „azon esetre Tompapusztából a kisszállást és tinójárási hármas dombtól az ún. négyes határ felé terjedő tábla 3-3 lánconként köttetett le hat évre zálogul a legénységnek. Mely szántóföldeket mások is 33frt. 20 kr. mellett zálogba vehettek". Ezt a határrészt ma is Katonaföldeknek nevezik.

A kimérendő terület ilyen körülményes körülírása azt jelenti, hogy (a sokkal egyszerűbben hangzó) Tompaként még nem lehetett pontosítani a földmérés helyét. Minthogy ilyen néven nevezhető hely nem volt Tompapusztában.

Erre utal Spelletich Bódog honvédelmi kormánybiztos levele is (1849. február), aki „elrendelé, hogy (természetesen az ellenséges rácok előtt - a szerző) a Baja és Halas felé fekvő utakat fákkal torlaszolják el. A kelebiai kertészek pedig a Mélykút-i útra lovas őröket küldjenek!". Ha lett volna néven nevezhető Tompa, minden bizonnyal az ott lakókat is hadra fogja a kormánybiztos. De nem volt. Volt viszont kertészet s voltak kertészek Redl báró felső-kelebiai birtokán.

A mai Tompa gyökerei tehát két irányba vezetnek: a „báró"-hoz, illetve a Katonaföldekre. Ez utóbbiak - tudniillik a zálogul adható földek - kijelölésével Szabadka, ha majd' száz év késéssel is, de jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a két uradalom, (északon az eredetileg Orczy-birtok, délen az eredetileg Redl-birtok) közé szorítva fejlődésnek induljon egy falu, amelyet majd Tompának neveznek.

A történelmet vallatva tehát nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a község/város XIX. századi megszületése és fejlődése, ha közvetve is, de összefüggésbe hozható az 1848-49-es magyar szabadságharccal.

 

Lábjegyzetek:

  1. A történelem során Tompapuszta részekre, úgynevezett járásokra tagozódott. Lett Sztipicsjárás, Szkenderjárás, Földijárás, Kerjanszki járás, Radonovácz, Hajdújárás, a város közvetlen körzetében például Radonovác, Buckái, Majsai, Halasi, Bajai szőlők stb. Még a mai Palics északi része is Tompapuszta volt egykoron. Kelebija és Sebesity nyugati részét alsó és felső Csikériának hívták az itt lakó szláv ajkú népek. Nevét az egykor erre csordogáló Csík-érről kapta. Annak idején Sebesitypusztától délkeletre folyt ez a kétágú erecske, és Verusityon, Csantavéren keresztül haladva Petroszelónál ömlött a Tiszába. Legyen itt a másik szomszéd, Kisszállás története is. A hatalmas birtok az 1840-es évek végén került Stametz-Mayer bécsi bankár tulajdonába. Mintagazdaságot rendezett be. Később Mayer leányai, San-Martino grófnő és Pitonon Leopoldina bárónő örökölték meg a birtokot. A XX. század első felében Boncompani-Ludovisi Józsefné született Di San-martina-Valperga Arduina grófnő és fivére voltak a tulajdonosok. Boncompani-Ludovisi úr egy időben Róma főpolgármestere volt.
  2. 1942-ben emberi csontok kerültek elő a Rahodán, amelynek környékét zsidóföldeknek is nevezték. 1955-ben Zalotai Elemér folytatott itt régészeti kutatásokat. 1954-ben a Kossuth utcában is találtak két régi sírt, benne koporsó nélkül földbe tett tetemekkel.
  3. Rendelkezünk egy 1887-ben készült térképpel, amelyet Karvázy Pál városi mérnök készített „Szabadka Szab. Kir. Város összes területéről, amely kitesz 166 076 holdat". Ezen a térképen Tompa még nincs lakott településként feltüntetve. Bajmokot és Csantavért viszont már községként jelzi a kartográfus.

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.05.10. 21:01
2010.04.11. 22:28
2010.04.05. 22:40
2010.04.05. 20:32
2010.04.05. 20:28
Friss hozzászólások
 
Pontos helyi idő
 
Látogatók
Indulás: 2004-04-28
 
Mélykút rövid története

 EREDETMONDA

A község eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok amikor a szarvasok nyomát követték jutottak el a mai község közepére, ahol egy mély jó, vizű kútra bukkantak. Erről a kútról nevezték el ezt a helyet.

A mondának alapját igazolja, hogy a község központjában egy bővízű forrásra bukkantak, amelyre egy fürdőt építettek

 

 
Gazdarovat

TŐZSDEI HÍREK KLikk

AKG Pontozás

AKG Millárdok-

tól estek el a

xsaládi gazdaságok

 
Linkek

Mélykút információs és közösségi lapja

Mélykúti Gazdakör

Mélykút helyi rendeletek,civilszervezetek

Képeslap küldő

Mélykúti képeslapküldő

Önkormányzati tájékoztató-Mélykút

BÁCSKA- ma

 

 
Szótárak
Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Encyclopedia
Wikipedia
Periodicals
Literature
Other languages:
by:
 
Add a startlaphoz
Add a Startlaphoz
 
google amalytics
 
Értékelés
Lezárt szavazások
 
Elegendő információt talál ezen az oldalon?
Lezárt szavazások
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség