Mélykút
Mélykút
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélykút hírei
 
Korrepetálás online

Korrepetálás 

 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Itt megrendelheted
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Innen levelezhetsz
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szálláshely

A Zöldfa Vendégház 

6449 Mélykút, Zöldfa u. 24.
 

Telefon: +36 70 313 2929

Zöldfa vendégház

 

Más szálláshelyek Bácsalmáson (11km) illetve Jánoshalmán (13 km) léteznek

 
Hunvista

 webes keresés

 

WYW kereső
 
számláló

 

 

 

Free counter and web stats

 

Culture and Art Other

 

Cellphones
Free Phones

melykut.gportal.hu

 
AKTUÁLIS HÍREK

 Munkanélküliség

 

 

Mélykúton a munkaképes lakosságra vonatkoztatva 50-60 %-os a munkanélküliek aránya.

  

     

 
Hirdetés
 
Rádió+ TV magyarul

http://magyarportal.hu

Mulatós zene a következő helyeken :

Vasárnapi Vígadó Minden vasárnap este 7-től. Müsorvezetők:

Dukai István

Seffer Róbert

 

 Rádiólakodalom  Mindennap illetve élőben

minden szombaton

17 órától 20 óráig

Műsorvezető: Pálfi József

 Pacsirta Rádió Szaján

 

 

 
Mélykút a térképen
mijo's map homepage
 
Mélykút időjárása

 
Mélykútiak társalgója
Valamikor és jelenleg és Mélykúton élők társalgója nem Mélykútiaknak is.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
google
 
Linktar

Powered by RankDirectory.org

 
Időjárás
15 napos idojárásjelentés
 
Melykut (english)

          LEGEND OF MELYKUT

The village Legend  that some forests in this area were. The forest deer, deer lived. The hunters followed up when the deer came out of today's village in the middle, where a deep well, water well  found. From well named after this place.

The foundation said shows that the center of the village found a water source, which was built in a bath.

 
Impresszum

Szerkeszti:Mikó József

 

József Mikó

Névjegy létrehozása

 
KÉMIA

Kémia

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Mélykút-helytörténet

Mélykút

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Webkamerák
 
Helytörténet
Helytörténet : A rác Mélykút lakói

A rác Mélykút lakói

mijo  2011.08.17. 00:49

A rác Mélykút lakói

Mélykút 17. század végi és 18. század eleji története sok hasonlóságot mutat a szomszédos Jankovác korabeli történetével. A középkori magyar Mélykút pusztulása és a területén meghúzódott szerbek 16. század végi elköltözése után, a mélykúti földön is katolikus délszlávok, vagyis bunyevácok laktak a 17. század végén, akik a török alóli felszabadító háborúk idején délre.


menekültek. Visszatérésük után a Rákóczi-szabadságharc viszontagságai vártak rájuk. A kuruc harcok idején újra elköltöztek. Jórészt szétszóródtak a környéken. Mélykút puszta lett és az 1720-as években pusztának számított. A mai magyar Mélykút helység 1730 körüli születésének alig van nyoma a történeti irodalomban. Az új község 1731-ben készített pecsétet.47 1728. júl. 3-án Bács vármegye összeírói 19 magyar és szlovák nevû családfõt találtak Mélykút pusztán, akik nemrégiben érkeztek, és új jövevénynek számítottak.48 Közülük bizonyára továbbálltak néhányan. Az ottmaradók mellé viszont a következõ évtizedekben az észak-déli népmozgás forgatagában magyarok sokasága érkezett.49 A történeti irodalomban ezidáig nem emlegetett 1728. évi mélykúti összeírás alapján a magyar lakosságú mai Mélykút helység létrejöttének kezdeti éveként tehát az 1728-as esztendõt jelölhetjük meg.
A rác Mélykút hajdani lakói a 17. század végén és a 18. század elején tartósan használták a halasi földekkel érintkezõ Ivánka pusztát, amelynek Fehértó és Füzes felé esõ határvonala miatt Halas városa többször volt kénytelen pereskedni. Ezekben a perekben tanúként megszólaltattak olyan rácokat, akik valaha a rác Mélykút lakói voltak.
1734-ben, az Ivánkával kapcsolatos egyik tanúvallatás során hat rác tanút hallgattak ki. Vallomást tett: Nicolaus Evitovaczki 120 éves almási, nemes Petrus Alaga 90 éves katymári, Paulus Zelus 65 éves bikityi, Mathias Rudity 70 éves almási, Georgius Gyukics50 56 éves szentiváni és Franciscus Ivankovics 73 éves szentiváni lakos. Az elsõ öt tanú sorsa nagyjából hasonló volt. Mélykúton születtek és ott is laktak. Mélykúti lakosként használták Ivánka területét. Buda visszavételekor elfutottak, de visszatértek és a kuruc világig újra Mélykúton laktak. Kivételnek tekinthetõ Mathias Rudity, aki csak Buda visszavételéig volt Mélykúti lakos. Az öt tanú mondanivalóját legjobban az almási aggastyán, Nicolaus Evitovaczki vallomása fejezte ki: „A Fatenus Mélkúton születvén, ott is lakván úgy mint Gazda egész Budának megvételéig, az után pedig a Törökök el futása után ismét vissza jövén, egész Kurucz világig lakván, jól tugya, hogy Ivánkát Mélkútiak az Török Uraktul az Után pediglen másoktul Árendában birták...”. Más sorsot ért a hatodik tanú, de a táj népesedéstörténete szempontjából az õ vallomása sem érdektelen. Franciscus Ivankovics történetébõl a kezdetleges hajlékban meghúzódó, mozgékony, pusztán is megtelepedõ balkáni jövevény rác családok példája tárul elénk: „A Fateus az Attyával Horváth országbul származván erre a földre, Ivánkán szállott meg, ennyihány esztendeig ott lakván, azután pedig egész Kurucz világig Mélkúton maradván, jól tugya a határát.”51
1749-ben a jankováci perben vallomást tett egy 81 éves, katolikus, szabadkai rác lakos: Joannes Doturovics, aki kijelentette, hogy Mélykúton született és nevelkedett.52
Ivánka 1762. évi perében megszólaltattak három rác tanút is. A 70 éves Josephus Patacsics katymári lakos sokat tudott Ivánkáról, Halas és Ivánka határvonaláról, a mélykútiak ivánkai birtoklásáról, de nem beszélt arról, hogy valaha is lakott volna Mélykúton. Következésképp nem sorolhatjuk a hajdani rác Mélykút lakói közé. Ellenben elmondta, hogy a Czoborok birtokba jutása idején, tehát az 1720-as években szentiváni lakosként sokat járt az árendált jankováci puszta halasi határral érintkezõ részein egy Iván Batinka nevû öreg emberrel, aki sokat mesélt neki a határokról és a régi világról. Az Iván Batinka néven emlegetett hajdani öreg a török idõkben Mélykúton lakott, és marhalegelõként, valamint kaszálóként használta Ivánkát.
Az 1762. évi ivánkai per másik két rác tanúja viszont kijelentette, hogy Mélykúton született. A 75 éves Paulus Alaga 61 évvel elõbbi, a 81 éves Iván Alaga pedig 59 évvel elõbbi idõkre emlékezve beszélt arról, hogy valaha Mélykúton laktak és használták Ivánkát. Petrus Alaga apjának az „ivánkai homokon majorja s szállása” volt. A két bunyevác nemes nemesmiliticsi lakosként tett vallomást 1762-ben.53 A hajdani mélykúti rácokból jutott tehát az 1748–1750 táján alapított nemesi község, Nemesmilitics társadalmába is.

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.05.10. 21:01
2010.04.11. 22:28
2010.04.05. 22:40
2010.04.05. 20:32
2010.04.05. 20:28
Friss hozzászólások
 
Pontos helyi idő
 
Látogatók
Indulás: 2004-04-28
 
Mélykút rövid története

 EREDETMONDA

A község eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok amikor a szarvasok nyomát követték jutottak el a mai község közepére, ahol egy mély jó, vizű kútra bukkantak. Erről a kútról nevezték el ezt a helyet.

A mondának alapját igazolja, hogy a község központjában egy bővízű forrásra bukkantak, amelyre egy fürdőt építettek

 

 
Gazdarovat

TŐZSDEI HÍREK KLikk

AKG Pontozás

AKG Millárdok-

tól estek el a

xsaládi gazdaságok

 
Linkek

Mélykút információs és közösségi lapja

Mélykúti Gazdakör

Mélykút helyi rendeletek,civilszervezetek

Képeslap küldő

Mélykúti képeslapküldő

Önkormányzati tájékoztató-Mélykút

BÁCSKA- ma

 

 
Szótárak
Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Encyclopedia
Wikipedia
Periodicals
Literature
Other languages:
by:
 
Add a startlaphoz
Add a Startlaphoz
 
google amalytics
 
Értékelés
Lezárt szavazások
 
Elegendő információt talál ezen az oldalon?
Lezárt szavazások
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség