Mélykút
Mélykút
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélykút hírei
 
Korrepetálás online

Korrepetálás 

 
Naptár
2021. Január
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Itt megrendelheted
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Innen levelezhetsz
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szálláshely

A Zöldfa Vendégház 

6449 Mélykút, Zöldfa u. 24.
 

Telefon: +36 70 313 2929

Zöldfa vendégház

 

Más szálláshelyek Bácsalmáson (11km) illetve Jánoshalmán (13 km) léteznek

 
Hunvista

 webes keresés

 

WYW kereső
 
számláló

 

 

 

Free counter and web stats

 

Culture and Art Other

 

Cellphones
Free Phones

melykut.gportal.hu

 
AKTUÁLIS HÍREK

 Munkanélküliség

 

 

Mélykúton a munkaképes lakosságra vonatkoztatva 50-60 %-os a munkanélküliek aránya.

  

     

 
Hirdetés
 
Rádió+ TV magyarul

http://magyarportal.hu

Mulatós zene a következő helyeken :

Vasárnapi Vígadó Minden vasárnap este 7-től. Müsorvezetők:

Dukai István

Seffer Róbert

 

 Rádiólakodalom  Mindennap illetve élőben

minden szombaton

17 órától 20 óráig

Műsorvezető: Pálfi József

 Pacsirta Rádió Szaján

 

 

 
Mélykút a térképen
mijo's map homepage
 
Mélykút időjárása

 
Mélykútiak társalgója
Valamikor és jelenleg és Mélykúton élők társalgója nem Mélykútiaknak is.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
google
 
Linktar

Powered by RankDirectory.org

 
Időjárás
15 napos idojárásjelentés
 
Melykut (english)

          LEGEND OF MELYKUT

The village Legend  that some forests in this area were. The forest deer, deer lived. The hunters followed up when the deer came out of today's village in the middle, where a deep well, water well  found. From well named after this place.

The foundation said shows that the center of the village found a water source, which was built in a bath.

 
Impresszum

Szerkeszti:Mikó József

 

József Mikó

Névjegy létrehozása

 
KÉMIA

Kémia

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Mélykút-helytörténet

Mélykút

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Webkamerák
 
Anekdoták a múltból

Csontos Pál gazda intelmei

2009.11.03. 22:04, mijo

Kétszer is találkoztam az utóbbi fél esztendőben, a nyolcvannégy esztendejét taposó Pali bácsival. Élvezettel hallgattam olykor szögedies akcentusú, olykor pedig csak ízes – parasztos elmélkedését. Azt mondta legutóbb huncutul, hogy:  írja csak meg szerkesztő uram azt a riportot, de csak akkor, amikor már átmentem a túlvilágra. Aztán vigyázzon, nehogy baja legyen belőle. Olyan volt mint az a két japán katona, akik a háború után harminc évvel még mindig bujkáltak. A minap hallottam, hogy még márciusban átadta testét az örökkévalóságnak. Sajnálom, mert lett volna még mit kérdeznem tőle. Így csak ez a történet maradt…
 Egy Öttömös melletti tanyán született, aztán szülei zaklatások miatt költöztek Szekszárd környékére és amikor a zaklatás megszűnni látszott, visszajöttek a kiskunságba. Na igen, a zaklatásról annyit: egy közeli szomszéd küldte rájuk mindenféle kitalált mesével azt a két csendőrtisztet, akik munka közben ittak-ettek ezekért a szolgáltatásokért. Az idős apja – Csontos Mátyás – a felvidékről származott és tudni vélte, hogy nagyapja az orosz cár testőrségében szolgált.
- Ezerszer álmodtam az ősömmel – mesélte Pali bácsi – mindig katona szerettem volna lönni…sőt valami cárfélénél szolgálni, de csak a kapanyél jutott.
- Megbánta, hogy nem így történtek a dolgok?
- Nem. Meg aztán a fődem lett az istenem. Nekem az jelentette az életet. Katona is voltam…jártam az orosz fronton…
- Na arról beszéljen egy kicsit.
- Hajja szekesztő úr…negyvenháromban…olyan hideg volt, hogy majd mögövött bennünket az isten hidege. Húszévesen napokig étlen…szomjan ugye nem, mert ettük a havat. Aztán az volt az ünnepnap amikor egy jól megfagyott lovat kiadtak egy századnak. Kevés hús jutott, de az nagyon sokat ért. Istenem, nem is tudom hogyan éltem túl. Hárman jöttünk haza a századból.
- A háború végén közvetlenül?
- Negyvenkilencben…azért a málenkij robotot nem hagyhattam ki igaz?…szegény anyám, amikor meglátott, összeesett. Hetekig nyomta utána is az ágyat. Azt mondta a doktor úr, hogy valami traumát kapott amikor megérkeztem. Nem is csodálom, hiszen alig voltam ötven kiló a száznyolcvan centimmel.
- Mihez kezdett amikor rendbe tette  magát kissé?
- Irány a főld…mert az megmaradt. Nem sokat adtam én akkor a politikára, éreztem, hogy előbb - utóbb gondok lesznek. Aztán jött ez a nagy buta embör…a Rákosi Matyi. Már biztos nem találkozom vele odafönt, mert ha van igazság, akkor agyonverték már régen. Tudja én azóta sem szeretem a kis embereket… mert aki olyan kicsi alacsony az mindig amolyan hatalomvágyos…
- Ezt nem mondhatja komolyan…
- Majd möglátja szerkesztő uram, lesz itt még érdekes idő!
- Nem jön az már vissza Pali bácsi…
- Én azért azt mondom és megírhatja ha már meghalok, lassan odajutunk, hogy megint előgyünnek ezek a kisrákosik…nem vicc..én csak intöm ezt a népet. Mert jó nép ez, csak becsapják.
- Magát hányszor csapták be?
- Elmondom én…ötvenhatban is becsaptak…mert tetszik tudni itt vidéken sajnos azt sem tudtuk nagyon ki - kivel van és mi ez a nagy baj amit a rádió eleget…mondták, emlékszöm, hogy nem lesz több padlássöprés, meg verés, mert nekem abból is kijutott.
- Mikor verték Pali bácsit?
- Várjon csak, sorjában a dolgokkal…na szóval ötvenhat…volt ez a Vargacz Pétör, aki akkor bejött a kocsmába és aszongya…na most leszámolunk a kulákokkal…végötök van Csontosék. Mondom neki, ergye má innen mer akkora pofontot adok, hogy az ászokos hordó adja a másikat.
- Verekedés lett belőle?
- Verés. Meg két év a főutcán…nagyon elvertek párszor, de úgy, hogy először eltört egy bordám és ezért elvittek a rabkorházba, aztán mikor visszamentünk a fogdára, újra azt az oldalamat verték és eltörtek még két bordámat…megszenvedtem. Rohadjanak meg ahun vannak…
- Amikor rendszerváltás beköszöntött nem kereste fel őket?
- Dehogynem. Csak úgy suttyomban, mert én nem éreztem a váltást, csak az időjárásban és a bordáim nagyon hasogattak. Na elvitt az unokám Mindszentre, mert érdeklődtem és úgy tudtam, hogy ott lakik, de amikorra odaértünk, előtte pár héttel meghót…hogy az ördög vinné el.
- Mi lett a földdel? Amikor kiszabadult, minden ment a régiben?
- Hát nem. Drága szüleim mindketten meghaltak valami nyavalyában…azt mondják, de nem tudtam sehol keresni a miértet tudja? Ja a föld? Hát ez az…mondták, hogy apám huzakodva, de aláírta a belépést a téeszcsébe. Én ezt a mai napig nem akarom elhinni kérem, de majd megmondja odafönt hogyan is volt.
- Pali bácsi végzett valami iskolát?
- Négy polgárit. A földhöz nem iskola kellett hanem tapasztalat, azt pedig korán megszereztem. Nagyon szerettem dolgozni.
- Hol volt a munkahely?
- Hol lött volna? A téeszcsében…nem baj, nem vót az olyan rossz, hogy pusztuljon el az is aki kitalálta…mert ha meghagyták vóna a két lovat meg azt az öt holdat, akkor akár kommunista műszakoztam volna hétvégeken a téeszben. De hát elvették a mindenségüket. Volt egy barátom a Spitz Jani. No azzal esténként beszélgettünk, borozgattunk, de csak úgy a petróleumlámpa mellett…mindig mondtam neki…Jani, ha egyszer visszakapom a földünket, hát mennyországot csinálok itt a földön.
- Mit dolgozott a téeszben?
- Amolyan mindenes voltam…trágyát hordattak velem, meg kaszáltam…pedig kincs volt a kezemben szerkesztő úr…igazi kincs. Értettem a föl nyelvén. Idetettek egy tejfeles szájú agromómust, a járási vébétitkár retyeruttyát…hát kérem tisztelettel az olyan baromságokat csinált, hogy nem győztük a hibáit javítani. Ne féljen akkor kedves Palibácsi voltam rögtön, amikor látta, hogy itt van a fejemben minden a földről amit tudni köll.
- Nem, beszélt a családról…a családjáról.
- Mert nem is akartam. Tetszik tudni? Nem akartam…hagyjuk ki őket. Az asszony már régen meghalt szegény, egy fiunk volt. Azt is elvitte a rák. Maradt egy unoka utána. Jó embör. Kamionokat vezet, járja a világot. Azt mondja mindig, papa mindegy hova, csak el innen.
- Miért mondja ezt?
- Látja kérem mi megy itt.
- Látom, de nem annyira veszélyes ez.
- Elvették az embör kedvét még az élettől is.
- Például mi az ami leginkább bántja az unokát?
- Hát kérem azt hiszem az én gondom…tudja…szóval a kárpótlás betött annyira nekünk, hogy azóta sem lelem a helyem.
- Mivel bántották meg?
- Mentem én a bizottsághoz és azt kértem, hogy kapjam vissza ott a gátérben azt az öt holdat. Láttam már, hogy sunyítanak rám. Hát kérem szépen kiderült, hogy azt már megkapta a Lovas, az egykori elnök. Bementem és kivertem a balhét…mondják, hogy várjam, meg a földosztók elnökét. Jött is. Tudja ki vót? Hát a Vargacz Pétör, akinek adtam azt a rohadt nagy pofont és két évig ültem érte.
- Megint összeszólalkoztak?
- A fenét…ha megütném biztos betojna…amolyan seggnyalóska lett belőle, mindig tudta hova köll dörgölőzni. Mondom neki Pétör, add vissza a földemet, mert olyat töszök, mint negyven éve tettem veled. Elsápadt és odasúgta a szomszédjának, hogy hívjon rendőrt.
- Ezt nem hiszem el…
- Akkor hitetlen marad…és jött a rendőr, az meg kiderült, hogy a lányának a férje…hát majd a guta mögütött engöm.
- Mi lett a kárpótlással?
- Semmi. Hazamentem és levettem a miniszterelnök képét a falról…tudja az első szabadon választottat, és ezzel részemről a fáklyásmenet. Nem vettem tudomást a kárpótlásról. Valamit adtak a susnyósban azt tudom, ott egy elég vizes füzes rész van, de pusztuljon meg benne aki így kitervelte ezt a kárpótlást.
- Aztán ki járt jól?
- Én nem az biztos. A téeszelnök meg a párttitkár elvitték a gyönyörű erdők egy részét, a retyeruttyuk meg a nagyobbik részét a jobb földnek. Hát nem kérem, én nem ismerem el a földosztást…
- Hanem aztán ez nemigen érdekli az érintetteket, Pali bátyámnak meg nem maradt semmi.
- De bizony maradt szerkesztő uram…a remény az bizony utoljára hal meg.
- Aztán miben reménykedik Pali bácsi?
- A korrekcióban kérem. Ugye jól mondom? Azt akarom mondani, hogy felül kell vizsgálni a földosztást, mert itt rettenetes igazságtalanságok történtek. Megint becsapták az embereket. Nem sokat kell becsukni, csak pár ezer embört. Addig azok akik értenek a fölhöz, megoldanák ezt a gazdasági problémát.
- Mire gondol, azaz milyen problémát kellene megoldani?
- Hát a jó magyar föld jó magyar termését kérem…azt bizony mindig el lehetett adni. A sumákságból csak meggazdagodni lehet, böcsület abból nem jön.
- Kire szavaz majdan?
- Leginkább Nagy Ferencre szavaznék ha élne…de olyan nem lösz már sajnos.
- Akkor? Ha mindenáron valamire voksolnia kell?
- Én a reményre szavazok. Abban még nem csalódtam...és azt üzenem mindenkinek, hogy abban bízzanak. Egyszer mindenkinek el kell számolnia Isten előtt.
- És aki nem jár templomba, annak kivel kell egyezkednie?
- Valahol mindenkinek van egy istene…ki fog derülni egyszer, hogy melyik az igazi.


 

Hát ennyi maradt meg bennem. Meg az öreg mindig vibráló tekintete…főleg akkor amikor a földről beszélt. Nyolcvannégy esztendőt élt, sok megpróbáltatással. Isten nyugosztalja...és adja vissza a földjét legalább az unokájának majdan. Mert Pali bácsi meghalt, de az unoka él…no meg a remény.


 

Posztobányi László 
Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.05.10. 21:01
2010.04.11. 22:28
2010.04.05. 22:40
2010.04.05. 20:32
2010.04.05. 20:28
Friss hozzászólások
 
Pontos helyi idő
 
Látogatók
Indulás: 2004-04-28
 
Mélykút rövid története

 EREDETMONDA

A község eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok amikor a szarvasok nyomát követték jutottak el a mai község közepére, ahol egy mély jó, vizű kútra bukkantak. Erről a kútról nevezték el ezt a helyet.

A mondának alapját igazolja, hogy a község központjában egy bővízű forrásra bukkantak, amelyre egy fürdőt építettek

 

 
Gazdarovat

TŐZSDEI HÍREK KLikk

AKG Pontozás

AKG Millárdok-

tól estek el a

xsaládi gazdaságok

 
Linkek

Mélykút információs és közösségi lapja

Mélykúti Gazdakör

Mélykút helyi rendeletek,civilszervezetek

Képeslap küldő

Mélykúti képeslapküldő

Önkormányzati tájékoztató-Mélykút

BÁCSKA- ma

 

 
Szótárak
Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Encyclopedia
Wikipedia
Periodicals
Literature
Other languages:
by:
 
Add a startlaphoz
Add a Startlaphoz
 
google amalytics
 
Értékelés
Lezárt szavazások
 
Elegendő információt talál ezen az oldalon?
Lezárt szavazások
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Ann&#224;cska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj