Mélykút
Mélykút
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélykút hírei
 
Korrepetálás online

Korrepetálás 

 
Naptár
2021. Január
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Itt megrendelheted
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Innen levelezhetsz
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szálláshely

A Zöldfa Vendégház 

6449 Mélykút, Zöldfa u. 24.
 

Telefon: +36 70 313 2929

Zöldfa vendégház

 

Más szálláshelyek Bácsalmáson (11km) illetve Jánoshalmán (13 km) léteznek

 
Hunvista

 webes keresés

 

WYW kereső
 
számláló

 

 

 

Free counter and web stats

 

Culture and Art Other

 

Cellphones
Free Phones

melykut.gportal.hu

 
AKTUÁLIS HÍREK

 Munkanélküliség

 

 

Mélykúton a munkaképes lakosságra vonatkoztatva 50-60 %-os a munkanélküliek aránya.

  

     

 
Hirdetés
 
Rádió+ TV magyarul

http://magyarportal.hu

Mulatós zene a következő helyeken :

Vasárnapi Vígadó Minden vasárnap este 7-től. Müsorvezetők:

Dukai István

Seffer Róbert

 

 Rádiólakodalom  Mindennap illetve élőben

minden szombaton

17 órától 20 óráig

Műsorvezető: Pálfi József

 Pacsirta Rádió Szaján

 

 

 
Mélykút a térképen
mijo's map homepage
 
Mélykút időjárása

 
Mélykútiak társalgója
Valamikor és jelenleg és Mélykúton élők társalgója nem Mélykútiaknak is.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
google
 
Linktar

Powered by RankDirectory.org

 
Időjárás
15 napos idojárásjelentés
 
Melykut (english)

          LEGEND OF MELYKUT

The village Legend  that some forests in this area were. The forest deer, deer lived. The hunters followed up when the deer came out of today's village in the middle, where a deep well, water well  found. From well named after this place.

The foundation said shows that the center of the village found a water source, which was built in a bath.

 
Impresszum

Szerkeszti:Mikó József

 

József Mikó

Névjegy létrehozása

 
KÉMIA

Kémia

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Mélykút-helytörténet

Mélykút

Reklámozd a saját oldaladat is

 
Webkamerák
 
Anekdoták a múltból

Szellem idézés a szülőházban

2009.11.03. 22:08, mijo
Szvetnik Joachim

Szvetnik Joachim Emlékmúzeum – olvasható a fehérre meszelt falú parasztház kapujában. A Bács-Kiskun megye déli határa mentén fekvő Mélykúton példát mutatnak abban, miként lehet felfedezni és megőrizni egy település messze földön híres szülöttének emlékét.


Becsülendő mentalitás, ha egy kistelepülés nem hagyja feledésbe veszni híres elszármazottjának emlékét. Mélykút igazán büszke lehet Szvetnik Joachimra, akinek neve összefonódik a Szent Korona amerikai azonosításával. A mester annak idején vegyes érzelmekkel indult a tengerentúlra. Őszülő hajából levágott két tincset, hogy ha valami történne vele, azt temessék az édesanyja mellé. Szerencsére nem esett baja, történelmi ereklyéink pedig hazakerülhettek. Később gyógyíthatatlan beteg lett, az Esterházy-kincsek restaurálását már nem tudta befejezni. Akkoriban jártam nála. Bámészkodtam a műhelyében, élvezet volt vele diskurálni az öreg parasztház verandáján. Nehezen szedte a levegőt, de kikísért. Március volt, nyíltak a tavaszi virágok, fájdalmát valamelyest enyhítette, hogy megcsodálhatta őket. Asztalán ott lapult a meghívó a Kossuth-díj átadására, de már nem tudta átvenni, néhány nappal előtte megállt a szíve.
Most, hosszú évek elteltével, ugyanabban a házban nézelődöm. Emlékmúzeum lett belőle. Szvetnik Joachim képzőművészeti alkotásai, egykori lakásának berendezési tárgyai, műhelye sértetlenek. Ahogy a verőfényes folyosón beszélgetünk emlékének megszállott ápolójával, a mélykúti háziorvossal, néha olyan érzésem támad, hogy a „restaurátorok királya” velünk van, pedig már húsz éve halott. Szobáról szobára az ő szellemisége érződik, keze nyomát őrzi minden – és felidézem magamban jellegzetes, vékonyka hangját is.
A nagy hírű mester házát még életében Mélykútra hagyta, azzal a feltétellel, hogy halála után rendezzék be múzeumnak. Sokáig húzódott a dolog, az örökösök közt háború dúlt. Mivel nem volt kijelölt gondnok, bárki beléphetett a házba, aki megszerezte a kulcsot a községházáról. Nem csoda hát, hogy sok értéknek lába kelt. Aztán képbe került a település orvosa, a 26 éve ott élő „gyüttment”, Rauzs József, aki kedvtelésből az önkormányzati újságba írogatott helytörténeti cikkeket. Elhatározta, hogy bemutatja olvasóinak Szvetnik Joachim ötvös-restaurátori tevékenységét, mivelhogy a helyiek inkább muzsikusként ismerték, hiszen még lakodalmakban is hegedült. S ahogyan lenni szokott: egyre mélyebbre ásott a dokumentumok közt, azon vette észre magát, hogy önkéntelenül is rendezgeti a hagyatékot, köztük több ezer filmnegatívot. A doktor úr fáradságot és időt nem kímélve sűrűn felutazott a fővárosba, végigjárta a mester munkásságának helyszíneit, a legnagyobb szaktekintélyeket faggatta. Széles körű levelezést folytatott. Legtöbb helyen elismerték lelkesedését, de találkozott olyanokkal is, akik csak legyintettek, ugyan, mit akar ez a vidéki orvos. Summa summarum: a kitartó kutatás nyomán összeállt egy tanulmánykötet, melyet nemrég sikerült is megjelentetnie. Látva a szép kiállítású albumot, a mélykútiak elismerőleg csettintettek.
Közben az emlékház ügye is jól haladt. Annak létrehozásában megint csak Rauzs József jeleskedett. A doktor úr négy éve letett az önkormányzat asztalára egy javaslatot arról, hogyan lehetne felvirágoztatni a község idegenforgalmát, kihasználva jeles szülöttük emlékét. Miután zöld utat kapott, Malustyik János barátjával együtt neki is látott az elképzelések megvalósításának. Tulajdonképpen ők ketten lettek a gondnokok, vagy ahogyan magukat nevezik, „Szvetnik-bolondok”. Lebontották az oda nem való épülettoldásokat, szépen elrendezték az udvart, a kertet, kívül-belül kifestették az épületet, berendezték a szobákat, a műhelyt. Tavaly augusztus 20-án megnyitották az emlékházat, melyet sokan felkeresnek az ország legkülönfélébb szegleteiből, sőt külföldről is.
Mélykúton Szvetnik Joachim nevét vette fel az általános iskola, majd szobrot emeltek a mesternek, és szépen rendben tartják a sírját is. Megnyílt az emlékmúzeum, megjelent a róla szóló könyv. Felnőttet, gyereket megkérdezhetünk az utcán, biztosan tudnak mondani egy pár szót híres művészükről. És ennek csak örülni lehet. A példa pedig követendő.

Koronamentő
Mélykút leghíresebb szülötte, Szvetnik Joachim (1927–1988) egyik méltatója szerint a „restaurátorok királya” volt. Nevéhez fűződik a II. világháborúban csaknem teljesen megsemmisült Esterházy-kincsek helyreállítása. Pályája csúcspontja 1977-ben, az Egyesült Államokban őrzött magyar koronázási jelvények azonosítása és hazahozatala volt. Hazánkban több állami múzeum mellett szinte valamennyi történelmi egyház műtárgya őrzi a keze nyomát.

Forrás: Szabad Föld


 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.05.10. 21:01
2010.04.11. 22:28
2010.04.05. 22:40
2010.04.05. 20:32
2010.04.05. 20:28
Friss hozzászólások
 
Pontos helyi idő
 
Látogatók
Indulás: 2004-04-28
 
Mélykút rövid története

 EREDETMONDA

A község eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok amikor a szarvasok nyomát követték jutottak el a mai község közepére, ahol egy mély jó, vizű kútra bukkantak. Erről a kútról nevezték el ezt a helyet.

A mondának alapját igazolja, hogy a község központjában egy bővízű forrásra bukkantak, amelyre egy fürdőt építettek

 

 
Gazdarovat

TŐZSDEI HÍREK KLikk

AKG Pontozás

AKG Millárdok-

tól estek el a

xsaládi gazdaságok

 
Linkek

Mélykút információs és közösségi lapja

Mélykúti Gazdakör

Mélykút helyi rendeletek,civilszervezetek

Képeslap küldő

Mélykúti képeslapküldő

Önkormányzati tájékoztató-Mélykút

BÁCSKA- ma

 

 
Szótárak
Online Reference
Dictionary, Encyclopedia & more
Word:
Look in: Dictionary & thesaurus
Medical Dictionary
Legal Dictionary
Financial Dictionary
Acronyms
Idioms
Encyclopedia
Wikipedia
Periodicals
Literature
Other languages:
by:
 
Add a startlaphoz
Add a Startlaphoz
 
google amalytics
 
Értékelés
Lezárt szavazások
 
Elegendő információt talál ezen az oldalon?
Lezárt szavazások
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Ann&#224;cska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj